mandag den 1. april 2019

The Eatery, Prag 7 - intet mindre end fantastisk


THE EATERY, U Uranie 18, Praha 7

Jeg har hørt om denne ret nye restaurant fra flere, men efter at have tjekket deres menu online nogle gange, var jeg lidt skeptisk. På den anden side, når en person som Pavel Býček står i køkkenet, er det fristende. Býček var chefkok på Restaurant Alcron, da de havde en Michelinstjerne – som de mistede nogenlunde på det tidspunkt, Býček forlod restauranten. Det er selvfølgelig umuligt at vide, om der er en sammenhæng. Men jeg var nysgerrig efter at opleve hans mad under eget navn.


Restaurantens design er minimalistisk og moderne med et stort åbent køkken, hvor kokkene arbejdede roligt og uden ”toprestauranthysteri”. Býček kontrollerede nøje hver tallerken, inden den blev serveret. Lofterne har Troldtekt, og selv om det ikke er kønt, så gav det en god akustik. Alt for ofte har moderne restauranter hårde overflader og en belastende akustik, som kan gøre én træt i hovedet.


Menuen er ikke lang, og der er tilbud til både vegetarer og kødspisere. Nogle af mulighederne er utraditionelle – jeg har f. eks. aldrig set ko-yver på en menu før. Priserne for hovedretter ligger mellem Czk. 239,-- til Czk. 399,-, og det vil jeg kalde billigt for den kvalitet, jeg forventede.Vinlisten er lang og også imponerende. Priserne pr. flaske  ligger mellem Czk. 270,- for en rød Cuvée Kraus, Mělník, Klamovka og Czk. 25.000,- for en Chateau Latour 1995,-. Faktisk har de alle 5 1er Grand Cru Classé fra Bordeaux-klassifikationen (et par af dem i mere end en årgang), og også repræsentanter for Saint Emilions 1er Grand Cru Classé. Kan man bedre lide Bourgogne er der et par Gevrey Chambertin 1er Cru og en enkelt Vosne Romanée 1er Cru. Hvis du foretrækker vine fra oversøiske vinlande, bør du gå et andet sted hen – for det fører de ikke.
Mit valg var selvfølgelig langt mere beskedent, en Château le Clou du Pin, 2015 (Czk. 590,-). Til den pris ville jeg glædeligt vælge den igen.Betjeningen var venlig, korrekt og imødekommende.
Som begyndelse serverer de lækkert hjemmebagt brød – og også virkelig godt smør.Måltidet var fantastisk!

Som forret bestilte jeg en rørt tatar af modnet oksekød (fra en navngiven leverandør). Det blev serveret med ristet surdejsbrød, røget mælkeskum og sennep. Smag og konsistens var fremragende, og portionen var rigelig som forret (Czk. 179,-)Jeg manglede modet til at bestille ko-yver. I stedet valgte jeg trækulsgrillet kalvelever med kartoffelmos, løg og meriansauce som hovedret (Czk. 289,-). Åh, det var godt! Leveren var rosa og blød, næsten fløjlsagtig, og havde en fin og mild smag med aroma fra grillen (Big Green Egg), hvor den havde tilbragt lige akkurat den rigtige mængde tid. Hvis du har dårlige minder om stegt lever og derfor undgår det, bør du prøve denne ret – så kan du igen give lever en chance. Kartoffelpuréen var cremet og skøn – nok ikke lige noget, der passer til en diæt. Men smør er dyrt nu om dage, og man bør påskønne, når nogen er generøse. Der var dampede gryn af en slags korn i puréen – det har jeg aldrig smagt før, men det fungerede rigtig godt! De små syltede løg tilførte en fin kontrast af sur/sødt til de øvrige smage. Saucen var virkelig god – indkogt sky tilsmagt med ikke for meget merian.Til dessert vaklede jeg mellem pocheret pære med kærnemælk, valnødder og pærebrandy (Czk. 139,-) og så stedets cheesecake. Jeg skulle måske have valgt sidstnævnte. Der var ikke noget i vejen med pære-retten, den var bare ikke lige så overvældende som de første to retter. Smagene var afdæmpede, og kærnemælksfromagen var ikke specielt interessant. En udmærket dessert, men ikke med samme wow-effekt som resten.Jeg fik en stor flaske vand med brus til måltidet og en dobbelt espresso sammen med desserten. Det bragte den samlede regning op på Czk. 1.305,- (kr. 390,-), hvoraf ca. halvdelen jo var vinen. Det vil jeg kalde decideret billigt for et måltid af denne kvalitet.Bemærk, at selv om maden har kvalitet som ”fine dining”, så er portionerne større, end man måske skulle forvente, og for stort set alle vil 3 retter være rigeligt.
Bestil bord – der var næsten fyldt, da jeg var der.

The Eatery
U Uranie 18
Praha 7
Holešovice
info@theeatery.cz
+420 603 945 236 
(Tir-Lør 10.00-23.00)

Få endnu flere gode tips om restauranter og spisesteder i Prag i denne artikel

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar