tirsdag den 29. april 2014

Namesti Miru - eller Namesti Pivo?

Efter min mening er Namesti Miru i Prag 2 (Vinohrady) en af de skønneste pladser i Prag. Tæt på centrum, venlig atmosfære overfor turister, men alligevel ægte "lokal" stemning uden turistfælder. Og det bliver ikke ringere af den smukke kirke, Sankt Ludmila Kirken (Kostel svaté Ludmily) i imponerende nygotisk stil midt på pladsen. Tårnene er 60 meter høje, kirken er tre-skibet og huser mindesteder for Sankt Ludmila og ikke mindst Vaclav den første. Kirken blev bygget 1888-1892, men pga. den nygotiske stil forekommer den langt ældre.

Sankt Ludmilas kirke giver pladsen sin særlige karakter

Vinohrady har i mange år været et godt område at besøge for hyggelige restauranter, spisesteder, caféer og barer, og på det seneste har Namesti Miru nærmest udviklet sig til et Mekka for nydere af både mad og øl. Især øllet skal denne artikel handle om, for i den følgende pubcrawl er der materiale nok til flere dages udforskning af spændende øl. Jeg vil beskrive en rute pladsen rundt, som vil tilgodese langt de flestes smag indenfor øl. Man kan vælge en anden rækkefølge, og man kan selvsagt springe nogle stop over, men i det store og hele vil jeg anbefale nedenstående rute. Starter man sin "tur" ved 14-tiden, er man OK med pladser de forskellige steder. Om aftenen er det svært at få bord især på Kravin og Bruxx.

Kravin Original 1869

Kravin Original 1869 Gambrinusrestaurant

Kravin, der ligger på hjørnet af Rumunska og Namesti Miru, specialiserer sig i Gambrinus, som er brygget i Plzen (Pilsen) siden 1869. Bryggeriet ejes af Pilsner Urquell (som så igen ejes af et større internationalt konsortium). Gambrinus er oftest en lettere øl end Pilsner Urquell, den mest almindelige Gambrinus 10° har lidt mindre alkohol og ikke så megen bitter humle - og derfor er den en god øl at starte med. Kravin serverer den upasteuriseret fra tanke, og bedre Gambrinus 10° skal man lede længe efter. Der serveres desuden en glimrende ufiltreret Gambrinus 12°, mørk Kozel og hvedeøllen Fenix fra samme bryggerigruppe.
Er man sulten, rummer spisekortet bl.a. tjekkiske specialiteter, men også mere internationale retter. Maden er pænt anrettet, som regel i lidt mindre portioner end man ofte møder. Jeg siger ikke, de er små - blot at man måske har en chance for at spise op. Jeg kan godt lide at spise på Kravin, og anbefaler, at man i det mindste tager en lille ret her (en sandwich eller en portion tatar), hvis man har tænkt sig en større pubcrawl.

Vinohradsky Parlament

Vinohradsky Parlament med speciale i Prags egen øl, Staropramen

På det nærmest modsatte hjørne af pladsen, faktisk en lille smule op ad gaden Korunni, finder man Staropramens elegante bud på en helt ny type konceptrestaurant. I de senere år har Staropramen bredt sig overalt i Prag med restauranter i gruppen Potrefena Husa, men jeg kan faktisk langt bedre lide stilen og indretningen på Vinohradsky Parlament. Mht. øllet (som artiklen her jo tager udgangspunkt i), så indeholder hanerne 5 forskellige typer: Light (Staropramen Svetly Lezak 10°), som er den mest udbredte. Desuden den fyldigere Staropramen 11° (som jeg selv synes rigtig godt om pga. den fine humlesmag), den lidt stærkere Staropramen 12°, der til gengæld er lidt "tyndere" i smagen efter min mening, den traditionelle Staropramen Cerny (sort) - og sidst, men ikke mindst, en af de nyere stjerner blandt tjekkiske øl, Staropramen Nefiltrovany (ufiltreret). Den lidt krydrede og frugtige øl er bestemt værd at prøve og min favorit i pragrammet på Vinohradsky Parlament.
Maden er veltilberedt og pænt anrettet, spisekortet er mere fantasifuldt end en gennemsnitlig tjekkisk restaurant - og man MÅ altså ikke glemme at få lidt at spise sammen med det gode øl.

Bruxx

Bruxx - et lille stykke Belgien i Prag. Og meget populært blandt de lokale.

I samme bygning som Vinohradsky Parlament, lige på hjørnet af Namesti Miru og Korunni, finder man det seneste skud på stammen, Bruxx. Det er også Staropramen, som driver denne belgiske restaurant, men det må da siges at være et modigt skridt. Der er 8 belgiske øl fra fad og desuden en del på flaske. Man kan både få de lette typer, som f.eks. Stella Artois (brygges på licens i Prag af Staropramen) og også de helt tunge trappist øl, nogle med 10% alkohol eller mere. Jeg ved, at mange ølkendere sætter pris på disse belgiske specialiteter, og her kan man få dem til fornuftige priser sammenlignet med andre europæiske hovedstæder. Den dyreste fadøl koster Czk. 49,- (kr. 13,50) for 0,25 liter Kastel Rouge 8% - prøv at bede om det i Nyhavn!
Personligt kan jeg bedre lide de knapt så tunge tjekkiske øl, så jeg ville gå på Bruxx efter en lille smagsprøve eller to (f.eks. kan alle ved bordet jo bestille forskellige øl, og man kan smage hos hinanden), og så gå videre. Men Bruxx er da et sjovt og utraditionelt indslag i en pubcrawl i Prag.
Maden er belgisk med fokus på østers, muslinger, snegle og gode pommes frites - men selvfølgelig også mere "almindelige" ting som salater, pasta, kød og fisk.

Mlsnej Kocour

Mlsnej Kocour er en "rigtig" tjekkisk restaurant, som serverer glimrende Pilsner

På hjørnet af Namesti Miru og Belgicka ligger denne populære tjekkiske restaurant. Der er to helt adskilte afdelinger for rygere og ikke-rygere med separate indgange, og i de varme måneder desuden udeservering på to rummelige terrasser. Jeg nævner Mlsnej Kocour i denne sammenhæng af to grunde: det er ikke en "konceptrestaurant", og de har upasteuriseret Pilsner Urquell fra tanke. Der ER forskel! En upasturiseret Pilsner Urquell har et pænere skum og en sprødere, friskere smag end fra fustage. Jeg siger ikke, at en Pilsner fra fustage ikke er god - blot at en Pilser fra tank er rigtig god! Desuden skænkes sort Kozel, Fenix hvedeøl og alkoholfri Birell fra fad. På flaske kan man få gylden Master 15° og mørk Master 18°, som jeg ved, mange danskere kan lide.
Maden er i stil med, hvad man normalt forventer på en tjekkisk restaurant og bestemt værd at sætte tænderne i. Både traditionelt tjekkisk og mere internationalt. Prøv f.eks. en skudefuld spareribs eller kyllingevinger sammen med øllet. Og har du ikke spist et fuldt måltid endnu på din tur på Namesti Pivo, så er det nu - for maden på sidste stop er ikke værd at skrive hjem om.

Prague Beer Museum

Prague Beer Museum - 30 forskellige øl fra fad.

Næsten uanset hvilken rute, du har valgt rundt på Namesti Pivo, så bør sidste stop være Prague Beer Museum. Oprindeligt startede konceptet på Dlouha i Den Gamle Bydel, men det er efterhånden blevet et lidt "træls" sted pga. af for mange, for unge, for støjende turister.
Nu har man åbnet endnu en afdeling i større og bedre lokaler på hjørnet af Namesti Miru og Americka. Der må ryges i lokalet med tappehanerne (det er egentlig lidt synd), men der findes også fint ikke-ryger lokale på samme niveau og en rigtig fin og hyggelig ølkælder.

De mange haner har skiftende indhold og ofte er der øl imellem, som er vanskelige at finde andre steder (mobilfoto)

Hvis man kan lide museer med interaktive muligheder, så er dette det helt rigtige sted. Aktiviteten består i at agere i samarbejde med tjeneren om at vælge mellem de 30 forskellige øltyper fra fad - og at få dem serveret i passende mængder. Udvalget er særdeles bredt og varieret, og der er desuden øl-cocktails på kortet. Er man ambitiøs mht. sin smagning, kan alle øl bestilles i små glas (1 dl., så vidt jeg husker), og man kan bestille en serie efter eget valg på én gang, som man kan smage sig igennem. Prague Beer Museum er et hyggeligt og godt sted at besøge, og det bør ingen ølelsker snyde sig selv for.
Man kan spise der, og i modsætning til afdelingen på Dlouha er der faktisk et rigtigt køkken. Men jeg er ikke imponeret over hverken opfindsomhed, anretning, tilberedning eller den tid, der går inden serveringen, så jeg vil anbefale, at man spiser et af de andre steder på pladsen og på Beer Museum nøjes med snacks.

Det var turen - hvis du har lyst, vil jeg blive glad for et par kommentarer nedenfor!

Man kommer til Namesti Miru med metroens grønne linje A - eller med sporvognene 4, 10, 16 eller 22.

4 kommentarer:

 1. Denne kommentar er blevet fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 2. Det skisme lige før jeg begynder at drikke øl, så godt lyder det :-) Trods det manglende drikkeri glæder jeg mig til at gense Prag til August :-)
  Tante Anne

  SvarSlet
 3. De serverer også vin, så du kan evt. invitere nogen på pubcrawl og score point for din viden om stederne :-)

  SvarSlet
 4. Gemt men ikke glemt :-D Det skal prøves. Tak for, som altid, inspirerende læsning :-)
  Linda

  SvarSlet