fredag den 21. februar 2014

Guidede ture i Prag og Tjekkiet - er det noget for dig?

Er du ny i Prag, vil jeg meget varmt anbefale en byvandring med dansktalende guide. I løbet af nogle timer vil du få et overblik og en inspiration, som ikke er helt nem at få på egen hånd, og i hvert fald ikke lige så hurtigt og nemt.

Jeg har lavet en lille video, hvor jeg fortæller lidt om, hvorfor jeg synes, guidede ture er for alle - ikke kun for "begyndere" i Prag, altså mennesker, som besøger byen for første eller anden gang.Udflugtskataloget finder du her på siden Prag Udflugter. Her kan man uden videre tilmelde sig de "færdigsyede" ture, som alle er af høj kvalitet og bl.a. omfatter klassikere som Theresienstadt, sejltur, byvandring, Prags borg/slot, Skoda fabrikkerne osv. osv.

Men tillad mig at sige lidt mere om ture:

Det er min erfaring gennem de efterhånden 7 år, jeg har haft med dette at gøre, at selv gæster, som har været i Prag mange gange, bliver overraskede over nogle af de ting, vi kan fortælle undervejs, som man måske ikke lige havde tænkt over, ikke havde lagt mærke til før eller bare aldrig havde hørt om. Her tænker jeg på vores mest almindelige type byvandring.

Undervejs på en byvandring vil vi forsøge at fokusere på detaljer, man måske ikke lige selv har fået øje på. Her fra "Huset Med Den Sorte Madonna", hvos vi også plejer at holde kaffepause.

Men jeg tilbyder mange andre varianter af ture for nye og gamle gæster. Ølsmagning på mikrobryggeri, f.eks. Ikke alene får man god mad og godt øl, men man får også noget at vide om forskellige øltyper, om bryggeriprocesserne, om de forskellige råvares betydning, om øllets historie i Tjekkiet (hvis man ønsker det) og om forskellene på de forskellige gradtal, osv. osv. Og ofte vil snakken også komme til at handle om mange andre ting, som gæsterne har lyst til at spørge om. Man kan sagtens tage på mikrobryggeri uden guide og have en hyggelig aften. Men en guide kan give nogle informationer og vinkler, som vil interessere de fleste.

Denne skønne, sorte øl er ofte blandt favoritterne, når jeg har gæster med på mikrobryggeri til en hyggelig aften med mad, øl og samtale

Mange har glæde af en tur ud af byen i bil. Og måske især de garvede Prag gæster? I hvert fald, hvis man normalt flyver til Prag og opholder sig indenfor byen. Så kan det være spændende at komme ud i landskabet og se noget helt nyt. Topscorerne i 2013 var Glasværket i Nizbor, mikrobryggeri i Beroun, Karlstejn, Knoglekapellet udenfor Kutna Hora - og selve Kutna Hora. Men også byen Plzen, med Pilsner Urquell bryggeriet var et spændende sted og et par ture til Cesky Krumlow tør jeg godt påstå var gode oplevbelser for deltagerne. De var i hvert fald meget begejstrede!

På glasværket Rückl i Nizbor lever de håndværksmæssige traditioner videre. Det er vanskeligt ikke at blive betaget af de dygtige glaspustere, de indviklede sliberier og produktionen i det hele taget.

De ture, jeg var på sidste år, var individuelle - altså for en mindre gruppe, som havde hyret mig til bare deres  gruppe. Derfor var der selvfølgelig flere variationer af turene. F.eks. valgte nogen at se det bevægende mindesmærke over landsbyen Lidice i forlængelse af en tur til glasværket. Nogle ville gerne gøre kun et meget kort holdt i Karlstejn, for så kunne vi også nå at komme forbi SAPA markedet.

Ved mindesmærket for landsbyen Lidice, som blev udslettet af nazisterne under Den Anden Verdenskrig kan man bl.a. se disse skulpturer af landsbyens børn, som for størstedelens vedkommende blev ubarmhjertigt gasset ihjel ved en koncentratiionslejr i Polen.
 
En far ville gerne på humlemusem (humletempel, faktisk) i Zatec, og hans søn ville gerne se knogler i Kutna Hora. Så kombinerede vi bare det. En gruppe fotografer var specielt interesserede i "vinkler", som egnede sig til fotografering, så den dag var det vores måde at "angribe" Kutna Hora og benkirken på.

Knoglekapellet i Sedlec udenfor Kutna Hora er spændende - og underligt...
Jeg kører jo også ofte ture bare for mig selv - så jeg kan have ideer til steder, jeg kan dele med gæsterne. Der er mange skønne steder at tage hen, og man kan f.eks. godt nå at se Skodamuseet i Mlada Boleslav, gå gennem en skov til Tjekkiets smukkeste vandfald, tage et smut gennem polske bjerge, og spise aftensmad i det Bøhmiske paradis - altsammen på én dag, hvis man bare står tidligt op.

"Ham selv" ved det smukke Mumlava vandvald i Krkonoše bjergene, ikke så langt fra Polen


Mulighederne er mange - og mange flere, end jeg har nævnt her.
Ring, skriv, spørg - så finder vi på noget. Og det behøver jo ikke at være noget eksotisk, bare det er nyt og spændende for JER.

Disse smukke kobberkedler finder man på Pilsner Urquell bryggeriet i Plzeň

Jeg har mest skrevet om de individuelle ture - med "ham selv". Men det er selvfølgelig vigtigt at nævne de mange ture, som laves i samarbejde med mine fremragende partnere, Pavel og Helge. Her kan man bare tilmelde sig og deltage, og turene er virkeligt gode. Læs mere om disse ture og om udflugter i det hele taget på siden Prag Udflugter.

Jeg håber, vi ses!

Vil du vide mere? Ring på 46 98 05 07 (dansk fastnet) eller +420 776 819 223. Eller skriv til laus@prag-udflugter.dk.  Efter aftale kan vi evt. også mødes på mit kontor på adressen Rumunska 8 - men som nævnt kun efter aftale.

Det ser måske ikke ud af meget, Rozhledna Kleť tårnet på en bjergtop udenfor Český Krumlov. Men det er Tjekkiets ældste udsigtstårn i nygotisk stil fra 1825, og man har udsigt til Český Krumlov, Šumava bjergene (og skovene), Hluboká slottet og på en meget klar dag endog alperne. 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar